Capybara-fakta (Hydrochoerus hydrochaeris)

Capybaraen (Hydrochoerus hydrochaeris) er den største gnaver i verden. Dets almindelige navn kommer fra Tupi-sætningen ka'apiûara, hvilket betyder "græs æder." Det videnskabelige navn betyder "vand svin." Capybaras er relateret til marsvin, stenhulen, coypu og chinchillaer.

Hurtige fakta: Capybara

  • Videnskabeligt navn: Hydrochoerus hydrochaeris
  • Almindelige navne: Capybara, chigüire, chigüiro, carpincho, vand svin
  • Grundlæggende dyregruppe: Pattedyr
  • Størrelse: 3,5-4,4 fod
  • Vægt: 77-146 pund
  • levetid: 4 år
  • Kost: Herbivore
  • Habitat: Vådområder i Sydamerika
  • Befolkning: Rigelig
  • Bevaringsstatus: Mindste bekymring

Beskrivelse

Capybaraen har en tøndeformet krop og en stump snude, der ligner noget en gris. Den sprøde pels er rødbrunagtig i farve og lysere på maven. Dyrets ører, øjne og næse er høje på ansigtet, så det kan forblive over vandet, når gnaveren er nedsænket. Capybaraen har en vestigial hale og delvist bundede fødder.

I gennemsnit er voksne capybaras 3,5 til 4,4 fod i længde, er omkring to meter høje og vejer mellem 77 og 146 pund. Hunnene er lidt større end hannerne, med den største registrerede hunner, der vejer lidt over 200 pund.

watch instagram stories

Både hanner og hunner har anale duftkirtler og en speciel snavsduftkirtel, kaldet en morillo.

Moriloen er et kendetegn ved en capybaras ansigt.
Moriloen er et kendetegn ved en capybaras ansigt.Richard Evans / EyeEm, Getty Images

Habitat og distribution

Alle sydamerikanske lande undtagen Chile er hjemsted for capybaras. Dyrene lever i vådområder og nær vandmasser. Rømte kapybaras i fangenskab findes i Florida, men det er ukendt, om de har etableret en avlspopulation.

Kost

Capybaras er planteetere, der græsser på græs, frugt, træbark og akvatiske planter. De spiser deres egen fæces og regurgitated mad for at hjælpe med at fordøje cellulose og bevare tarmflora. Deres tænder vokser kontinuerligt for at kompensere for slid fra slibemad.

Opførsel

Selvom capybaras er fremragende svømmere, er de i stand til det løb så hurtigt som en hest på land. I løbet af dagen, gnaver gnaver i mudder for at forblive køligt. De græsser inden daggry, sent på eftermiddagen og om aftenen. De sover ofte i vand med kun næsen udsat for luft.

Capybaras bruger deres duftkirtler og urin til at markere territorium. Hunnens duftmærke områder oftere i parringssæsonen. Hannerne markerer kvinder såvel som genstande.

Reproduktion og afkom

Capybaras lever i besætninger på op til tyve individer. I gruppen er der en dominerende hann, yderligere undergivne hanner, hunner og unge. Den dominerende mand har avlsrettigheder for alle hunner, men han kan ikke føre tilsyn med dem hele tiden, så mange af de underdanige hanner parrer sig også.

Parring forekommer en gang om året i løbet af regntiden, der kan være i april eller maj (Venezuela) eller oktober eller november (Brasilien). En kvindes duft ændrer sig, når hun er i estrus, plus hun fløjter gennem næsen for at annoncere fertilitet. Hannerne forfølger hunner og parrer sig med dem i vandet.

Efter 130 til 150 dages drægtighed fødes kvinden på land til et kuld på en til otte unge. Den gennemsnitlige kuldstørrelse er fire afkom. Baby capybaras er mobile, og de ligner typisk deres forældre. Kvinden og hendes unge vender tilbage til vandet inden for få timer efter fødslen. Den unge kan sygeplejerske fra enhver kvindelig i gruppen. De begynder at spise græs efter en uge og fravænges omkring 16 uger.

Capybaras bliver seksuelt modne mellem en og to år gammel. Unge mænd forlader ofte flokken, når de er modne. Captive capybaras lever muligvis 8 til 10 år. Vilde dyr lever kun fire år i gennemsnit, fordi de er populære byttedyr for anacondas, jaguarer, ørne, kaimaner, Pumas, ocelots og mennesker.

Capybara young er miniatyrversioner af deres forældre.
Capybara young er miniatyrversioner af deres forældre.Kevin Schafer, Getty Images

Bevaringsstatus

Capybara-bevaringsstatus er klassificeret som "mindste bekymring"af IUCN. Arten er bredt fordelt og reproducerer hurtigt. I nogle områder har jagt reduceret antal capybaraer, men for det meste er befolkningen stabil og rigelig.

Capybaras og mennesker

Capybaras jagtes primært efter deres kød og hud, selvom der også er et marked for deres fedt, som menes at have medicinsk værdi. Bønder dræber undertiden gnavere, fordi de konkurrerer med husdyr om græsning. Capys opdrættes også og opbevares i zoologiske haver. Nogle steder er det lovligt at holde en capybara som kæledyr. Dyrene er blide og tolererer håndfodring og klapper.

Kilder

  • Macdonald, D. W.; Krantz, K.; Aplin, R. T. "Adfærdsmæssige anatomiske og kemiske aspekter ved duftmarkering blandt Capybaras (Hydrochaeris hypdrochaeris) (Rodentia: Caviomorpha) ". Journal of Zoology. 202 (3): 341–360, 1984. doi:10.1111 / j.1469-7998.1984.tb05087.x
  • Murphey, R.; Mariano, J.; Mouraduarte, F. "Adfærdsmæssige observationer i en capybara-koloni (Hydrochaeris hypdrochaeris)". Anvendt dyreadfærdsvidenskab. 14: 89, 1985. doi:10.1016/0168-1591(85)90040-1
  • Reid, F. "Hydrochoerus hydrochaeris". IUCNs røde liste over truede arter. IUCN. 2016: e. T10300A22190005. doi:10,2305 / IUCN.UK.2016-2.RLTS.T10300A22190005.en 502 502 502
  • Woods, C.A. og C.W. Kilpatrick. "Infraorder Hystricognathi". I Wilson, D.E.; Reeder, D.M (red.). Pattedyrarter i verden: En taksonomisk og geografisk reference (3. udgave). Johns Hopkins University Press. s. 1556, 2005. ISBN 978-0-8018-8221-0.
instagram story viewer